Špeciality gréckej kuchyne

Ohodnoťte článok

Špeciality gréckej kuchyne

Musaka s jahňacím a zemiakmi

Doba přípravy- 120 minút, pre 4 osoby

Suroviny- 1 veľký baklažán pokrájaný na kolieska, lyžice olivového oleja, nasekaná cibuľa, 1 strúčik česneku- rozotretý, 350 g mletého chudého jahňacieho mäsa, 250g na plátky pokrájaných šampiňónov, 425g pokrájaných konzervovaných paradajok s bylinkami, 1,5 dl jahňacieho alebo zeleninového vývaru , 2 lyžice škrobovej múčky, 2 lyžice vody, 500 g brambor- 10 minút převařených a pokrájaných na plátky, 2 vajcia, 125g nízkotučného mäkkého syra, 60 g nastrúhaného nízkotučného a zrelého čedaru, soľ, korenie, čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie, listy šalátu na ozdobenie.

Postup-Kolieska baklažánu premasírujte soľou, aby ste sa zbavili horkastej šťavy. Nechajte 10 minút odpočinúť. Po tej prepláchnite v sitku studenou vodou.

Medzitým rozohrejte na panvici olej a 3-4 minútky osmažte cibuľku s cesnakom. Potom pridajte na panvicu mäso a osmažte do hneda. (Asi 5 minút) Pridajte paradajky, vývar a varte na miernom plameni asi 10 minút.

Zmiešajte škrobovú múčku s vodou a pridajte do panvice a povarte kým zmes nezhustne. Nezabudnite miešať. Polovicu zmesi preložte do zapekacej misy, prikryte plátky baklažánu, potom opäť zostávajúce zmesí a na vrch pridajte plátky zemiakov. V miske zmiešajte vajcia s mäkkým syrom soľou a korením a polejte zmesou zemiaky, aby boli kompletne zakryté.Posypte strúhaným syrom. Po 45 zapekajte zmes v rúre pri teplote 190 stupňov. Hotový pokrm je napovrch krásne zlatistý a chrumkavý. Pred podaním ozdobte šalátovými listami a petržlenovou vňaťou.

Teľacie mäso s červenou omáčkou

Doba prípravy-120 minút, pre 4 osoby

Suroviny-750g teľacieho mäsa (stehno, pliecko), 4 cibule, 2 zelené papriky (500g), 350g zrelých paradajok, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice sladkej papriky, soľ, korenie, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 300 ml červeného vína, 1 lyžička organa, 1 lyžica sekanej petržlenovej vňate.

Postup – Teľacie mäso osušíme a nakrájame na kocky.
Cibuľa olúpeme a pokrájame, papriky umyjeme a pokrájame na rezance.
Paradajky umyjeme, odstránime zelené časti, nakrájame na kúsky a prepasírujeme alebo rozmixujeme na kašu.
V kastróle rozohrejeme olej a do horúceho hodíme kúsky mäsa a opekáme zo všetkých strán asi 10 minút.

Pridáme cibuľu a opekáme spolu kým zmes nezíska farbu medu.
Po tej pridáme papriku nakrájanú na rezance, papriku korenie korenie a soľ.
Pridáme paradajkové pyré, paradajkový pretlak a asi 100ml vína.
Všetko podusíme asi pol hodiny pod pokrievkou na miernom ohni.

Potom prilejeme zvyšok vína event. aj trošku vody (omáčka nesmie byť príliš riedka).
Dochutíme organom, soľou a korením a podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Ako príloha sa hodia ryža alebo hranolky a k tomu červené víno (mierne kyslasté např.Nemea

Mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke

Doba přípravy- 50 minút, pre 4 osoby

Suroviny- 1 staršie žemle, 400 g mletého bravčového mäsa, 1 vajce, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 3 vetvičky mäty, soľ, čierne korenie, asi 2 lyžice strúhanky, 750g zrelých paradajok, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžička sušeného tymianu, 1 lyžička škorice.

Postup- ostrúhame kôrky z žemle a mäkkú striedku namočíme na chvíľu do studenej vody.

Mleté mäso dáme do misy. Žemľu vytlačíme a zmiešame s mäsom a 1 vajcom. 1 cibuľu olúpeme a nastrúhame do misy, pridáme 2 prelisované strúčiky cesnaku. Mätu umyjeme a nasekáme najemno a pridáme do zmesi. Ďalej zmes osolíme a okoreníme.

Všetko premiešame a pridáme nastrúhanú kôrku z žemle a strúhanku tak aby vznikla tvárna hmota ktorú necháme 30 minút odpočinúť v leničce.

Paradajky krátko sparíme, ošúpeme, rozpolíme a zbavíme jadierok. Dužinu nakrájame nie kúsky. Druhú cibuľu nakrájame na kúsky a spolu s prelisovaným cesnakom osmažíme dozlatista. K cibuli pridáme nakrájané paradajky ktorá ochutíme soľou, korením a tymiánom a 5 minút povaríme na miernom ohni. Z mäsovej zmesi vytvarujeme guľky veľkosti vlašského orecha a vložíme ich do omáčky, ktorú ochutíme škoricou. Dusíme asi 20 minút, dochutíme a podávame treba s chlebom.

Cesnakový dip

Niekedy len zo zemiakov, niekedy s namočeným chlebom, inokedy sa strúhanými orechmi, ale vždy s množstvom cesnaku. Tento krém zvaný skordalia patrí v Grécku k najobľúbenejším dipov. Pochádza z iónskych ostrovov, kde sa podáva ako omáčka k sušené zavčasu.

Pre 4 osoby, doba vaření- 30 minút + 2 hodina chladenie

Suroviny- 250g múčnych zemiakov, 2 krajce bieleho chleba z predchádzajúceho dňa, 6 strúčikov cesnaku, pol lyžičky hrubej morskej soli, 5 lyžíc olivového oleja, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica octu, soľ, korenie.

Postupne Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, necháme vychladnúť a olúpeme.

Z chleba odkrojíme kôrky a striedku namočíme do studenej vody. Potom ju vytlačíme. Cesnak ošúpeme, nasekáme a vymiešame spolu so soľou. Zemiaky roztlačíme, zmiešame s chlebom, cesnakom, olivovým olejom, citrónovou šťavou, octom s veľa našľaháme.

Osolíme okoreníme, dáme do misy a chováme do chladničky na 2 hodiny vychladnúť.

Ako príloha sa hodia biely chlieb.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *