Řecká kuchyně

Ohodnoťte článok

Grécka kuchyňa

Grécka kuchyňa má takmer štyri tisícky rokov starú históriu. Bola ovplyvňovaná kuchýň arabskou, európsku a ázijskú.
Grécka kuchyňa je založená na čerstvých ingredienciách, predovšetkým čerstvej zelenine, aromatických bylinkách a olivovom oleji.
Zo zeleniny sa tu najviac pestujú paradajky, mrkva, cibuľa cesnak. Z ovocia na gréckom stole nájdete broskyne, hrozno, melóny, čerešne, …

Samozrejme tu nechýba ani mäso a výrobky z neho. Najviac sa tu varí zo jahňacieho a bravčového chudého mäsa, pozadu nezostáva ani príprava morských plodov a rýb. Ako prílohu používajú Gréci napríklad pita chlieb, zemiaky.
K ďalším obvyklým surovinám ktoré si našli v gréckej kuchyni svoje miesto sú strukoviny, cícer a rôzne druhy orechov či mandlí.
Grécko je známe aj svojimi slávnymi nápojmi.
Málokto nepozná typickú pálenku z hrozna – rakiju, či anízovú pálenku – Ouza.
Často sa tu podávajú grécke vína, alebo tiež metaxa – čo je v podstate brandy dochutená archívnymi vínami, bylinkami, ružovými plátky kvetov.
Ďalej v Grécku podávajú kávu a vodu. Instantné káve tu hovoria nes.Osvěžující je chladená verzia tzv. Frapé alebo tiež nazývaná káva s ľadom.

Ani v gréckej kuchyni nezabudli na sladkosti a múčniky. Pochutnať si môžete napríklad na baklave čo je veľmi sladký múčnik z lístkového cesta plnený medom, sirupom a orechy alebo kadáfi- čo je sladký závitok s orechmi a sirupom alebo sekanými mandľami. K ďalším múčnikom patrí galaktoboureko pripravené z lístkového cesta a vanilkového krému.

Grécka kuchyňa sa vo svete preslávila predovšetkým hŕbu recepty ktoré zobecnel a patrí do nášho bežného života.
Je to napríklad:

Grécka šalát – je to zeleninový šalát z čerstvej zeleniny (paradajka, uhorka, cibuľa šalát ..), feta syru (ovčia), olív, so zálievkou z olivového oleja.

Gyros – gyros je vlastne meno korenie a toto jedlo si svoje meno vybralo práve podlé svoje typické ingrediencie. Gyros sa pripravuje z koreneného mäsa opekanie na ražni, väčšinou z bravčového výnimočne z baranieho mäsa.
Takto upravené mäso sa podáva buď s hranolkami alebo s pita chlebom. Dôležitou súčasťou tohto pokrmu je omáčka tzatziki (Čačík) ktoré sa skladá z jogurtu, uhoriek, cesnaku a korenia (napríklad kôpru)

Musaka – je to typické grécke jedlo. Je to baklažánový nákyp s mletým mäsom a bešamelovou omáčkou a niekedy aj so zemiakmi.
Suvlaki – grécky špíz: na ihle alebo špajdli grilované bravčové, jahňacie alebo kuracie mäso.
Keftédes – sú báječne korenené karbonátky z mletého mäsa.
Pasticio – sú to zapečené cestoviny s mletým mäsom, všetko zaliate bešamelovou omáčkou.
Avgolémono – je polievka ktorej základom je silný vývar a ktorý je dochutená rozšľahanými vajíčkami, citrónom a zahustená ryžou.
Každopádne aj v gréckej kuchyni sa môžete tešiť na luxusné delikatesy ktoré stojí za to ochutnať.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *