Speciality chorvatské kuchyně

Ohodnoťte článok

Chorvátska kuchyňa

Chorvátsky zemiakový šalát

Tento výborný osviežujúci sálať vám vskutku pripomenie letnú dovolenku v Chorvátsku. Najlepšie sa hodí ku grilovanej rybe ale môžete si ho urobiť aj napríklad ku kuracím rezňom.

Pre 4 osoby

Suroviny – 500g zemiakov, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, korenie, lyžica čerstvej petržlenovej vňate.

Postup- Uvaríme si zemiaky v šupke a necháme vychladnúť.
Potom olúpeme a pokrájame na kolieska. Cesnak rozotrieme, cibuľu pokrájame na kolieska. Petržlenovú vňať posekáme na jemnejšie kúsky. Všetko spolu s olejom pridáme k zemiakom a osolíme, okoreníme. Poprípade podľa chuti dochutíme sladkokyslou uhorkou a nálevom z nich. Necháme v chladničke chvíľu vychladiť.

Pašticada

Dusené teľacie alebo mladé hovädzie s hustou omáčkou je od chorvátskej kuchyne úplne neoddeliteľné. Receptov na prípravu je rad a existujú aj rôzne variácie, podobne ako je tomu u našej sviečkovej. Tu je jeden obzvlášť chutný.

Suroviny- hrnček rastlinného oleja, 2 kg mladého hovädzieho alebo teľacieho (napríklad takzvaná falošná sviečková), 120 g anglickej slaniny pokrájané na kocky, soľ a korenie na dochutenie, 1/2 kg koreňovej zeleniny pokrájanej nadrobno, 2 lyžice sekaného rozmarínu, 1 bobkový list , 15 guličiek čierneho korenia, 2-3 lyžice hladkej múky, 250 ml bieleho vína, 250 ml vývaru, citrónová šťava na dochutenie, hrsť vykôstkovaných pokrájaných olív.

Postup: Olej rozohrejeme v hrnci s pokrievkou. Do mäsa urobíme špičkou ostrého noža zárezy a vsunieme do nich kúsky slaniny. Mäso osolíme a okoreníme a zo všetkých strán opečieme na oleji. Vyberieme a dáme bokom. Do kastróla teraz vsypeme všetku zeleninu a zľahka opražíme. Akonáhle “chytí” farbu, pridáme rozmarín, bobkový list a guličky korenia. Premiešame a navrch položíme opečený kus mäsa. Kastról prikryjeme pokrievkou a na strednom plameni dusíme 2 až 2 a 1/2 hodiny, až bude mäso úplne krehké.

Ak sa príliš vysuší, podlejeme trochou vody. Mäso vyberieme a dáme bokom. Základ so zeleninou poprášime múkou, zasmahneme, zalejeme vínom a vývarom a povaríme do zhustnutia. Keď dosiahne požadovanú konzistenciu, omáčku precedíme. Môžeme ju tiež rozmixovať. Chuť doladíme soľou, korením, prípadne citrónovou šťavou. Môžeme tiež primiešať olivy.

Zemiaková polievka na chorvátsky spôsob

Suroviny – 700 g zemiakov, 1 veľká cibuľa, 50 g tuku, 50 gramov údeného bôčika, 2 strúčiky cesnaku, 200 ml kyslej smotany, zelená petržlenová vňať, 1 lyžica octu, 1 lyžica sladkej papriky, 1 lyžica zmesi korenia (bobkový list, majorán, soľ, korenie), 1 lyžica múky

Postupne Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky. Bôčik a cibuľku nakrájame na drobné kocky a osmažíme na tuku. Posypeme paprikou, pridáme zemiaky a zmes korenia a podlejeme litrom vody. Zemiakovú polievku varíme kým nie sú zemiaky mäkké. Potom zahustíme zápražkou z múky a trošky vody. Zalejeme smotanou, posypeme petržlenovou vňaťou a cesnakom a krátko povaríme. Na záver dochutíme octom.

Chorvátsky Džuveč

Suroviny- 500g zemiakov, 400g bravčového mäsa (stehno, kotleta, bôčik, pliecko), soľ, korenie, 2 zelené papriky, 2 cibule, 400g paradajok, 500ml vývaru, 2stroužky rozotreného cesnaku, olej, 300g ryža, lyžice mletej papriky, troška hladké múky

Na panvicu na oleji dáme cibuľku a rozotretý cesnak a usmažíme do svetlo hneda. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso a necháme opekať. Keď mäsko zbelie na povrchu tak osolíme okoreníme, pridáme papriku (korenie) zalejeme vývarom. Po tej je mäso skoro mäkké pridáme papriku pokrájanú na rezance, zemiaky nakrájané na kocky.

A po 10 minútach aj paradajky nakrájané na plátky a povaríme asi 10-15 minút. Omáčku zahustíme zápražkou (1-2 lyžice hladkej múky premiešame s pol hrnčekom vody a vlejeme do omáčky.) Varíme asi 6 minút. Pozor musíme miešať ako je múka v omáčke tak sa pripaľuje. Ryžu uvaríme zvlášť podľa návodu. Omáčku premiešame s ryžou a asi hodinu necháme zapekať v pekáči ktorý sme vymazali masťou.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *