Bulharská kuchyňa

Ohodnoťte článok

Bulharská kuchyňa

Bulharská kuchyňa sa radí medzi jednu z najzdravších kuchýň v Európe. Stravovacie návyky tu boli veľmi ovplyvnené tureckou a gréckou kuchyňou. Pokrmy sú ľahké a zdravé vďaka celoročnému dostatku ovocia, zeleniny a rýb. Mäsové pokrmy sa pripravujú z chudých druhov mäsa (kuracie, rybie, baranie). Masa sa upravujú zdravšie než u nás. Bulhari používajú predovšetkým rožnenie a dusenie.

Jedlo je často doplnené zeleninovými šalátmi z paradajok kapusty či iného druhu zeleniny. Z príloh volia predovšetkým ryžu, pečivo a fazuľa.
V Bulharskej kuchyni nesmieme zabudnúť ani na jogurt ktorý má veľmi priaznivé účinky pre ľudský organizmus. Z mliečnych výrobkov je ďalej nezastupiteľný tzv “balkánsky syr” používaný tiež do šalátu alebo len tak k chlebu. Druhým tradičným syrom v Bulharsku je tzv “kaškaval” je trochu podobný nám známemu eidamu avšak má ďaleko výraznejšiu chuť.

K známym a Bulharov vyváženým artiklom je víno ktoré vďaka slnečnému počasie tu je jedinečné. Medzi známe značky patrí Merlot, Cabernet Sauvignon, Muškát.

Ďalším všeobecne rozšíreným nápojom je rakija čo je silná pálenka z kôstkovín.

Bulharská jedla

Šopský šalát-je to zmes krájaných paprík paradajok a uhoriek a cibule posypaným vynikajúcim syrom sirene.Je možné ho nahradiť balkánskym syrom.

Musaka – je typickým jedlom pre celý balkánsky polostrov. Tento pokrm sa skladá z zapečených zemiakov mäsa a zeleniny.
Čorba – sú to rôzne druhy kyslastých polievok pripravené z mäsa rýb a zeleniny. Často ochutené octom či kyslou mliekom.
Tarator – osviežujúci polievka z uhoriek a jogurtu.
Sarmi – vínnej alebo kapustové listy plnené koreneným mletým mäsom a ryžou.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *