Ryža s jahňacím mäsom a hrozienkami

Ohodnoťte článok

Ryža s jahňacím mäsom a hrozienkami

Iránska kuchyne

  • Pre 4 osoby
  • Doba prípravy – 50 minút, tepelná úprava 60 minút

Suroviny – 400g ryža basmati, soľ, korenie, 50g hrozienok, 600g jahňacie pliecka alebo stehna, 3 cibule, 6 lyžíc olivového oleja, pol lyžičky mletého kardamónu, 1,5 lyžičky kurkumy, 1 lyžička chilli, štipka šafranu, pomaranč – nestříkaný, 30 g jadier pistácií, 30g sekaných mandlí.

Postup – Ryžu zalejeme vriacou vodu a asi 7 minút varíme, potom ju necháme dobre odkvapkať. Hrozienka krátko namočíme do horúcej vody. Mäso nakrájame na malé kocky. Olúpeme cibuľky a pokrájame na jemno a dáme jej na 2 lyžiciach oleja zosklovatieť. Okoreníme čiernym korením, kardamónom, kurkumou, chilli, opečieme a po chvíli vsypeme mäso. Rozmiešame štipku šafranu v troche horúcej vody a spolu s hrozienkami prilejeme k mäsu.

Podlejeme 250ml horúcej vody a dusíme do mäkka na miernom ohni. Pomaranč umyjeme horúcu vodu, osušíme a nestrúhame trochu kôry + vytlačíme šťavu a vmiešame do mäsa. Do hrnca dáme zvyšok oleja a 100ml vody, prisypeme tretinu ryže a na nej poukladáme polovicu mäsovej zmesi, Na mäso dáme ďalšie tretinu ryže a na to opäť mäso a nakoniec prekryjeme zvyšnou ryžou. Povrch posypeme pistáciami a mandľami. Poličku obalíme utierkou a posadíme jej na hrniec a všetko dusíme hodinu na miernom ohni.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *