Dusené baklažány s marhuľami

Ohodnoťte článok

Dusené baklažány s marhuľami

Marocké pokrmy v sebe spájajú staré tradície s rafinovanosťou francúzskej kuchyne. Je to dôsledok mnohoročnej francúzskej nadvlády.

Maroko

Pre 4 osoby
Doba prípravy – 55 minút + 35 minút dusenia
Suroviny – 2 baklažány (500g), 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice pomarančovej šťavy, 6 lyžíc olivového oleja, soľ, korenie, lyžička sušenej mäty, po lyžičke mletého rímskej rasce a koriandra, 100g drobných sušených marhúľ, 4 malé artičoky, 350 g zrelých paradajok, 2 cibule, 2 sušené chilly papričky, 2 krát na špičku noža šafranu, 240g odkvapkané cícera, lyžička rasce, 3 lyžice sekanej petržlenovej vňate, pol lyžičky škorice.
Postup- baklažány umyjeme, očistíme, pozdĺžne rozkrojíme, rozštvrtíme a nakrájame na 5 cm dlhé kúsky a dáme ich do misy.

Cesnak ošúpeme a prelisujeme do mísy.Umícháme marinádu z pomarančovej šťavy, 2 lyžíc olivového oleja, soli, rozemnuté mäty a korenia. (Škorica, rímska rasca, koriander).

Baklažány marinádou prelejeme a 30 minút marinujeme. Marhule prepláchneme horúcou vodou a na 20 minút naložíme do 400ml horúcej vody.

Medzitým umyjeme artičoky a stonky a tvrdej listy veľkoryso odrežeme. Potom ich ošúpeme ako jablká a rozštvrtíme. Vlákna vykrojíme nožíkom a artičoky hneď vmiešame k lilkům. Paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame na kúsky. Cibuľa olúpeme a nahrubo posekáme. V hrnci zohrejeme zvyšok oleja.

Baklažány a artičoky vyberieme z marinády, osušíme a baklažány zo všetkých strán opečieme do hneda. Pridáme artičoky a cibule a spoločne 5 minút opekáme. Prilejeme marinádu, marhule aj s vodou a paradajky. Všetko privedieme k varu a ochutíme rozdrobeným chilly, šafranom, soľou a korením. Pod pokrievkou dusíme asi 30 minút. Cícer necháme odkvapkať a potom jej vmiešame do zeleniny a ešte 5 minút povaríme. Všetko posypeme rascou a petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa hodia sypká ryža so šafranom a maslom.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *