Egyptská kuchyňa

Ohodnoťte článok

Čo sa jej v Egypte

Egypt, to nie sú len majestátne pyramídy v Gize a Veľká sfinga. Egyptská kuchyňa dokáže vďaka kombinácii exotického korenia a čerstvých bylín vykúzliť pokrmy hodné aj pre tie najnáročnejšie gurmánske jazýčky.

Hlavné ingrediencie egyptskej kuchyne sa od čias faraónov prakticky nezmenili. Egyptské pokrmy sa prevažne skladajú z ryže, zeleniny, ovčieho či kozieho mäsa a rýb. Egyptská kuchyňa je ovplyvnená kuchyňou arabskou, grécku, libanonskú, sýrsku, tureckú a palestínsku. Keďže ide o islamskú krajinu, nenájdete tu v jedálničku bravčové mäso, len kuracie, hovädzie, jahňacie a rybie.

Mäso sa väčšinou upravuje pečením či grilovaním. Medzi špeciality patrí grilované kurča. Najtypickejším prvkom egyptského jedálničku je korenie. V Egypte sa najčastejšie na ochutenie pokrmov používa mäta, kôpor, petržlen, – rasca, chilli, korenie, kurkuma, zázvor, koriander. Typickou egyptskú prílohou je chlieb a ryža.

Čo sa varí v Egypte:

Polievky

Fúl mudammas – fazuľová polievka vriacej sa v cínových hrncoch k jej ochutenie sa používa cesnak, olej, citrón a na tvrdo uvarené vajcia
Molocheja- výdatný zeleninový vývar s cesnakom, korením a koriandrom.
hlavné jedlo

Falafell- korenené karbonátky s cíceru
Firaakh masti- grilované kurča.
Hummus- pokrm z cícera, ktorá je ochutená korením a sezamovým pyré. Pridáva sa do neho citrónová šťava, petržlen, chilli a olivový olej.
Tánina- vyprážané korenené fazuľové cesto so zeleninou a petržlenom
Tažín – kaša zo sezamových semienok
Dovolenka Last minute Egypt

Dezerty

Baklava- maslom nasiaknuté lístkové pečivo posypané orieškami, hojne zaliate medom.
Mahallabiyya- ryžový puding s orieškami
Umm ali- hrozienkový koláč namočený v mlieku, podáva sa teplý.
nápoje

Assir- čerstvo vytlačená šťava z pomarančov, citrónov alebo z cukrovej trstiny
Čaj- najradšej sa pije v Egypte studený. Mätový alebo čierny čaj sa väčšinou popíja horúci, slabý v malých pohárikoch, naproti tomu veľmi osviežujúci rubínovo červený čaj zo sušených kvetov ibišteka sa podáva studený.
Káva- v Egypte je popíjanie príliš sladká, alebo naopak horká. Káva zjada býva veľmi silná a veľmi sladká, mazbut je stredne sladká a Sadeh je horká káva.
Pestovania k najznámejším vínam v Egypte patria Omar Chajjám: suché, ťažké červené víno, Rubis d’Egypte: lahodné, osviežujúci ružové suché víno, Village Gianaclis: trpké, suché biele víno, Cru de Ptolemées: polosuché, biele víno.
Voda- Egypťania pijú ku všetkým pokrmom vodu, ktorá sa tu nazýva baraka a neobsahuje žiadny kysličník uhličitý.
Ak budete piť vodu v žiadnom prípade nepite vodu z kohútika. V Egypte sa pije voda balená. Nech vás to bude lákať akokoľvek zabudnite na ľad v pití.

Niečo málo o stravovanie v Egyptě:

Raňajky – Egypťania začínajú deň ľahkými raňajkami, väčšinou pečivom so syrom a šunkou alebo miešanými vajíčkami.
Obed – Obed sa v Egypte podáva medzi 13 až 15 hodinou.
Väčšinou sa jedná o bohatý obed. Jedlo predstavuje rodinnú udalosť, pripravuje dlho a má mnoho chodov, ktoré sú však podávané zároveň.

Ako predjedlo sa väčšinou servíruje osviežujúci šalát, nasleduje nejaké mäsité jedlo a nakoniec veľmi sladký dezert. Na úplný záver obeda sa popíja káva pripravovaná po tureckom spôsobu.

Večera – už tak okázalá nebýva, avšak väčšinou trvá až do neskorej desiatej večernej hodiny. Väčšinou sa pojedá mäso.
V Reštauráciu – ak budete obedovať alebo večerať v tradičnom egyptskom štýle, počítajte s tým, že jedla nie sú členená na chody. Pokrmy sa naopak naservírujú všetky naraz a vy si budete môcť poslúžiť tým, na čo máte práve chuť.
Jedálne lístky sú vo väčších reštauráciách písanej dvojjazyčne (anglicky a arabsky) mimo Alexandria tam sú písané arabsky a francúzsky.
Koloniálna minulosť Egypta sa nezaprie, ako dokladá podávanie čaju, alebo ľahké desiaty, na britský spôsob okolo piatej až šiestej hodiny.

Faraónovho pomsta

Faraónova pomstou sa nazýva nemilý darček, ktorý Egypt nadeľuje takmer všetkým turistom v prvých dňoch ich pobytu. Ide spravidla o dva, maximálne tri dni ovenčenej hnačkovým ochoreniam. To je tiež často sprevádzané vracaním a horúčkami.
Bohužiaľ neexistuje návod ako sa “pomste” vyhnúť. Buď jednoducho budete mať to šťastie, že si Vaše telo zvykne na vysoké teploty a nezvyklou stravu bez povšimnutia, alebo nie.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *