Egypt – recepty alebo ako chutia spomienky na vašu dovolenku

Ohodnoťte článok

Šošovka s ryžou a rezancami

Pre 4 osoby, Doba přípravy- 1 hodina

Suroviny-8 malých sušených čili papričiek, po 1 lyžičke rímskej rasce, koriandra, nového korenia, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžica citrónovej Šťavy, 2 lyžice bieleho vínneho octu, 4 lyžice olivového oleja, 1 veľká cibuľa, 8 lyžíc arašidového oleja, 230 g drobné šošovky, soľ, 230 g ryže (patna), 100g krátkych tenkých makarónov.
Popis přípravy- Chilly papričky prelejeme 75 ml horúcej vody a necháme 15 minút napučať. Rozdrvíme rasca koriander a nové koření.Chilly papričky spolu s cesnakom polovicou korenia, citrónovou šťavou, octom a olivovým olejom dáme do mixéra. Rozmixujeme na kašu a dáme bokom.
Cibuľu olúpeme a nakrájame na tenké plátky.V kastróle rozohrejeme olej a za stáleho miešania v ňom smažíme cibuľu do hneda. Potom ju vyberieme na obrúsok, aby sa z nej dostal zbytočný tuk. Do hrnca s olejom nasypeme šošovicu a premiešame a zalejeme pol litrom vody. Osolíme a pod pokrievkou dusíme asi 15 minút.

Po tej prisypeme ryžu, prilejeme štvrť litra vody a dusíme ešte 10 minút. Následne pridáme druhú polovicu korenie, cestoviny a dusíme ešte 10-15 minút pod pokrievkou. V prípade potreby podlejeme troškou vody.Když sú rezance hotové, presypeme všetko do misy a ozdobíme opraženou cibuľkou. Na dochutenie môžeme podávať ostrú chilly omáčku. K tomuto pokrmu sa hodia plnšie biele víno.například Chenin Blac z južnej Afriky.

Hummus s cesnakovými hriankami

Pre 4 osoby, Doba přípravy- 1 hodina

Suroviny- 400g cíceru, šťava z jedného veľkého citróna, 6 lyžíc tahini (pasta z sezamových semienok), 2 lyžice olivového oleja, 2 rozotreté strúčiky cesnaku, soľ, korenie, nasekaná vňať koriandra a čierne olivy na ozdobenie

Topinky- 1 bochník talianskeho chleba ciabatta alebo 1 veka, 2 rozotreté strúčiky cesnaku, 1 lyžica nasekanej vňate koriandru, 4 lyžice olivového oleja

Popis přípravy- K príprave humusu najprv uvarte deň vopred namočenú cícer a uvarte ju. Trochu tekutiny uschovajte a dajte s cícerom do mixéra. Postupne mixujte a pridávajte citrónovú šťavu. Do kaše vmiešajte tahini a všetok olivový olej okrem jednej lyžičky. Pridajte cesnak, soľ a korenie a premiešajte.

Lyžicou preložte hummus na servírovací misu a uhlaďte povrch. Vršok pokvapkajte zvyšným olivovým olejom a posypte vňaťou z koriandra a čiernymi olivami. Než pripravíte hrianky dajte misu chladiť do chladničky. Krajce ciebatty alebo sendviča dajte v jednej vrstve do grilu. Zmiešajte cesnak, vňať koriandra a olivový olej a touto zmesou pokvapkajte krajce. Asi 2- 3 minúty opekajte a potom ich obráťte druhou stranou. Po tej podávajte s humusom.

Falafel

Pre 4 osoby, Doba prípravy-celkom asi 35-40 minút

Suroviny- 675g konzervované cícera, scedené a vysušené, 1 cibuľa červená nasekaná, 3 rozotreté strúčiky cesnaku, 100 g celozrnného chleba, 2 menšie čerstvé chilly papričky, 1 lyžička mletej rasce, 1 lyžička mletého koriandra, pol lyžičky kurkumy, 1 lyžica nasekanej vňate koriandru , plus na ozdobu, 1 vajce, 100g strúhanky z celozrnného chleba, rastlinný olej na vyprážanie, korenie, soľ, paradajkový a uhorkový šalát a plátky citróna ako príloha.

Popis přípravy- dajte cícer, cibuľu, cesnak, chlieb, chilly, korenie a koriander do mixéru.A mixujte 30 sekúnd. Podľa chuti osoľte a okoreňte. Vyberte zmes z mixéra a vytvarujte z nej gule o veľkosti vlašských orieškov. Do jednej misky dajte vajcia a do druhej strúhanku. Namáčajte gule najprv vo vajíčku a potom v strúhanke. Všetku prebytočnú strúhanku straste.

V hlbokej panvici prehrajte olej na teplotu 180 stupňov. Zmažte falafel po várkach po dobu 2-3 minút. Povrch gulí by mal byť zlatisto hnedý a chrumkavý. Vyberte z oleja deravou lyžicou a nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku. Ozdobte oriandrem a podávajte spolu so šalátom a plátkami citrónu.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *